top of page
Zoeken

Hoe onderhoudt u best uw gazon?

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

Verticuteren van uw gazon


Verticuteren is een geweldige manier om uw gazon er groen, gezond en weelderig te laten uitzien. Het kan u helpen een prachtig groen grasveld te krijgen waar iedereen jaloers op zal zijn.

Bij verticulteren gaan we met een verticulteermachine over u gras. Deze machine zorgt ervoor dat u gazon verlucht. Dit wil zeggen dat alle dode gras en mos verwijderd worden. U zal versteld staan van de hoeveelheid afval dat ze bij zo’n behandeling los komt van u gazon. Dit zorgt er uiteraard wel voor dat er soms wat bijgezaaid moet worden. Na het verticuteren bemesten we ook uw gazon. Zo heeft uw gazon een verjongingskeur ondergaan.

Het is aan te raden uw gazon minstens één keer per jaar te verticuteren om het gezond en groen te houden. De beste tijd om dit te doen is de lente wanneer er veel zon en regen is, zodat u snel resultaat ziet! Zeker bij gazons die intensief belopen worden (bv. door een huisdier) of waarbij lange tijd niet geïnvesteerd is in onderhoud, kan het verticuteren van een gazon echt wonderen doen.


Verticuteren gazon

Zaaien van gazon


Wilt u een mooi groen gazon tijdens de zomer dan is het nu het moment om te beginnen. We starten met het effenen van het te zaaien terrein, frezen, stenen en onzuiverheden verwijderen, indien nodig compost invoeren, infrezen van compost, fijn klaarleggen, zaaien, bemesten en inrollen. En dan hopen dat het weer wat meezit, dan heb je binnen enkele weken een mooi groen gazon.

Het zaaien van gazons gebeurt bij voorkeur in het voorjaar (lente) aan het einde van de winter en in het najaar (herfst) wanneer de temperaturen minder warm zijn en er ’s nachts geen strenge vorst meer optreedt.


Bemesten van uw gazon en planten

Bemesting is een belangrijk onderdeel van een goed gazononderhoud en kan de hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem verhogen. Vooral in het voorjaar wordt het stikstoftekort in het gazon zichtbaar. Daarom is het nuttig om in het voorjaar, de zomer en het najaar te bemesten.

Stikstof maakt het gazon weelderig en groen, maar bevordert ook de groei. U kunt kiezen voor een snelwerkende meststof (stikstof) of een langzaam vrijkomende meststof die zich over een langere periode verspreidt.

Een goede bemesting van planten en gras kan het verschil maken tussen een groene tuin en een droog, vlekkerig gazon. Hoewel sommige planten goed groeien in voedselarme grond, hebben de meeste planten en gras regelmatig bemesting nodig.


Indien u bijkomende vragen hebt over het onderhoud van uw tuin, aarzel dan niet om contact op te nemen met Tuinen Vandemaele J in West-Vlaanderen!

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page