top of page
Zoeken

Zo raakt uw tuin ongeschonden de winter door

Naast het snoeien van bomen, hagen en struiken kunnen nog veel tuinwerkzaamheden gebeuren in de winter. Al zijn we natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Belangrijk is om waakzaam te zijn voor overvloedige bladafval en vorst. Die kunnen planten en het gazon namelijk onherstelbare schade toebrengen. Hou uw tuin dus goed in de gaten. Dit zijn enkele ingrepen die in november/december erg nuttig kunnen zijn om uw tuin te beschermen tegen koudere temperaturen en de vorst. Hiervoor kunt u dus terecht bij ons, Tuinen Vandemaele.


tuin in november/december

Wat te doen in de tuin in november en december?

Zorg voor het gazon

Eerst even terugkomen op die grasmat … Het gras schiet niet meer zoals in de lente maar het blijft wel groeien als de buitentemperatuur meer dan 6 °C bedraagt. Blijf het gazon dus maaien zolang het niet kouder is maar pas de maaihoogte aan. Een maaihoogte van 4 à 5 centimeter is prima. Een gemillimeterd gazon moet tijdens de winter kost wat kost vermeden worden! Ook kan het raadzaam zijn om het gazon door ons nog even te laten behandelen met een goeie winterbemesting.


Bladafval: goed of slecht?

Er steekt steeds meer wind op en dat resulteert in alsmaar meer bladeren op de grond. Ligt het gazon ermee bezaaid, dan doe je er goed aan om de afgevallen bladeren bijeen te harken. Anders wordt het gras verstikt en sterft het af. In de borders, tussen bomen en struiken kunnen we een compostlaagje aanbrengen om de planten te beschermen tegen de winterkou maar ook om ze van de nodige voedingsstoffen te voorzien om er volgend voorjaar weer met volle kracht te staan. Egels in de tuin? Laat dan gerust ergens een stapel van bladeren en klein snoeiafval achter ergens in een border. De egels zullen u dankbaar zijn; het is hun geliefkoosde plek om de winter door te brengen.


Bescherming tegen wind

Vrijstaande bomen of jonge boompjes die nog niet voldoende diep geworteld zijn, vangen veel wind. Hevige wind kan ertoe leiden dat de wortels losgewrikt en beschadigd worden. Kijk daarom best eens na of de ondersteunende boompalen en boomband nog voldoende stevig zijn. Is dit zo en u heeft niet de tijd kunt u Tuinen Vandemaele inschakelen.


Vermijd wortelbevriezing

Wordt er vorst aangekondigd, dan is het tijd om de wortels van planten en struiken te beschermen. U kan de grond errond isoleren met een compostlaag. Dat doet u ook met terrasplanten die te groot zijn om binnen te laten overwinteren. Omwikkel tegelijk de potten alsook de plant zelf met noppenfolie of een tuinvlies.


Vijveronderhoud in de winter

Ruim afgestorven groenafval rond de vijver op om te vermijden dat het in het water gaat rotten.


Met deze kleine tuinklussen beschermt u uw tuin tegen de gure weersomstandigheden van de winter. Heeft u daar allemaal geen tijd voor kunt u Tuinen Vandemaele J inschakelen, we geven graag nog meer advies of we maken een gratis offerte.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page